Både for at forebygge stress og når stress rammer, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad vi spiser.
For nogle betyder stress manglende appetit, for andre betyder stress mange stimulanser, ustabile måltider og ofte for meget sukker.
Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom på mad og måltider.
Symptomer på ustabilt blodsukker og mangel på de essentielle fedtsyrer ligner til forveksling stresssymptomer.
At spise for meget sødt, drikke for meget kaffe, ryge for meget, springe måltider over udtrætter de indre organer – binyrer, lever og bugspytkirtel. Udtrættede organer er det samme som stressede organer. Du kan derfor tage godt hånd om dine indre organer ved at tænke over, hvad du spiser. Når der er ro på de indre organer, får du mere ro og overskud til at tage dig af de ting, der stresser. Arbejdssituationen, boligen, familien, ægteskabet, økonomien eller hvad det nu er, der stresser.
Struktur og rammer:
Dvs. faste måltider – 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Det kan godt være, du ikke føler dig sulten. Spis lidt alligevel – især hvis du hører til dem, der glemmer at spise eller drikker meget kaffe eller sodavand.
Hører du til en af dem der spiser hele tiden, så hjælper struktur dig også til ikke at overspise.
Strukturer dine gåture og motion, så du komme ud hver dag. Naturen har god effekt på stress.
Gør det enkelt:
Start der hvor du kan. En ting af gangen. At ændre alle måltider på dagen kan for nogen være stressende i sig selv. Er du parat til at tage hånd om din morgenmad, så start der. Er du parat til at spise et lille måltid i stedet for at drikke kaffe, så start der. En lille gåtur er bedre end ingenting. Start med det.
Vitaminer:
Tag gerne ekstra vitaminer, når du er stresset. Det har krop og hjerne brug for. En god multivitamin, B-vitaminer, D-vitamin, magnesium og de vigtige fiskeoliekapsler er med til at styrke krop og hjerne. Ustabile måltider og for meget kaffe giver ikke vitaminer og fedtsyrer.
Fordøjelsen:
Stress påvirker fordøjelsen og de gavnlige bakterier i systemet. Derfor er det vigtigt at tilføre kroppen noget gode mælkesyrekapsler i en periode til stressen har lagt sig. Syrnede mælkeprodukter som A38, Cultura m.m. giver også gode mælkesyrebakterier. Vælg dem der er naturel – altså ikke tilsat sukker.
Spis grøntsager, frugt og masser af fuldkorn.
Nærvær:
Sid ned når du spiser. Træk vejret dybt et par gange. Spis langsomt og tyg din mad grundigt. Nyd din mad. For nogle er det svært. Prøv alligevel.
Tag vare på dig selv og din stress.